Dostupni linkovi

Fejt:Izgledan regularan izbor predsjednika Kosova


Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt i američki ambasador Kristofer Del pozdravili su dogovor trojice stranačkih lidera da se za predsjednika Kosova predloži Atifeta Jahjaga i pohvalili Bedžeta Pacolija zbog "dostojanstvenog stava tokom proteklog perioda".

U srijedu veče je postignut dogovor da Atifeta Jahjaga, koja trenutno obavlja dužnost zamjenika generalnog direktora policije Kosova, bude kandidat za predsjednika Kosova. Tači je rekao da je postignut dogovor da se odmah pristupi izmjenama i dopunama Ustava u djelu koji se odnosi na izbor predsjednika, kao i Zakona o parlamentarnim izborima na Kosovu.

Fejt navodi da ovaj sporazum daje izglede za blagovremen i regularan izbor predsjednika Kosova i predstavlja put ka uzajamno prihvatljivim reformama izbornog procesa.

Američki ambasador Kristofer Del je ocijenio da je Kosovo upravo prošlo kroz jedan težak period, koji je stavio na probu snagu i održivost njegovih mladih institucija.
"Ne samo da su se strukture i institucije oduprle pritiscima, već su i vaši lideri dokazali da su sposobni da interes nacije stave ispred sopstvenih ili partijskih interesa", naveo je Del.

Del je izrazio uvjerenje da će Atifete Jahjaga preuzeti odgovornost da čuva Ustav i štiti institucije Kosova kao svoju prvu dužnost.

Prethodno je Bedžet Pacoli odustao od ponovne kandidature za predsjednika Kosova, "kako bi otvorio put dogovoru Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova.

Politička kriza na Kosovu nastala je kada je Ustavni sud prošle sedmice proceduru izbora Pacolija za predsjednika proglasio neustavnom, poslije čega je on podnio ostavku.
XS
SM
MD
LG