Dostupni linkovi

Cijene nafte pale ispod 122 dolara


Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima iako su libijski pobunjenici saopštili da je predsjednik Moamer Gadafi oštetio naftovod koji povezuje naftna polja sa lučkim gradom Marsa el Hariga.

Barel je na londonskom tržištu pao 35 centi na 121,95 dolara, nakon što su cijene u srijedu dostigle najviši iznos u dvije i po godine iznad 123 dolara, zbog nemira na Bliskom istoku.

Na američkom tržištu cijene su ostale gotovo nepromijenjene na 108,83 dolara za barel, nakon što su u srijedu dostigle 109,15 dolara, najviši iznos od septembra 2008. godine, prenosi Poslovni dnevnik.

Fokus tržišta je na Evropskoj centralnoj banci koja će tokom dana objaviti odluku o kamatnim stopama u eurozoni.

Analitičari očekuju podizanje kamatnih stopa za četvrtinu odstotnog boda, sa rekordno niskih jedan odsto. Oni pretpostavljaju da su prekidi u snabdijevanju možda već uračunati u cijenu.

Visoke cijene sirove nafte podigle su cijene u maloprodaji u cijelom svijetu, dodatno pojačavajući inflatorne pritiske.

\"Trenutna visina cijena trebalo bi negativno da utiče na potražnju\", smatraju analitičari.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u srijedu da trenutne cijene nafte štete globalnom ekonomskom rastu i sve više zabrinjavaju zemlje potrošače.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati povećali su proizvodnju kako bi nadoknadili smanjenu proizvodnju u Libiji, ali Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije preduzela koordinirane mjere kako bi zakočila rast cijena.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe njene nafte u srijedu iznosila 117,62 USD, što znači da je bila 1,02 USD viša u odnosu na utorak
XS
SM
MD
LG