Dostupni linkovi

Američki ambasador u BIH:Otcjepljenje bilo kog dijela zemlje nemoguće


Svi građani BiH moraju prihvatiti da je njihova budućnost u Bosni i Hercegovini - drugog izbora nema, istakao je danas američki ambasador u BiH Patrik Mun, u obraćanju studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

"Otcjepljenje bilo kojeg dijela zemlje ne samo da je neustavno nego je i nemoguće. Retorika kojom se makar nagovještava takva mogućnost je neprihvatljiva i opasna. Jedino BiH, zasnovana na Ustavu i legislativi koja iz njega proizilazi, može ostvariti cilj integracije u Evropu ", rekao je Moon na događaju koji je koincidirao s 19. godišnjicom američkog priznanja BiH.

Također je upozorio da građani BiH moraju prihvatiti činjenicu da daljnje promjene unutarnjih granica i teritorijalne organizacije nije moguće postići. Sjedinjene Države uvažavaju činjenicu da svi konstitutivni narodi imaju svoje legitimne probleme, ali svaki politički interes koji se fokusira na nemoguće teritorijalne zahtjeve samo će potpaliti etničke podjele i skrenuti pažnju s reformskih procesa i evropske integracije kojom bi se poboljšao životni standard i stvarile šanse za sve građane, rekao je američki ambasador.
XS
SM
MD
LG