Dostupni linkovi

Baroso Hrvatskoj dao ohrabrenja ali ne i datum


Predsjednik Europske komisije Žoze Manuel Baroso nije u četvrtak u Zagrebu govorio o mogućem datumu završetka pregovora Hrvatske i Europske unije, ali je naglasio da je došao kako bi dao poruku ohrabrenja Hrvatskoj u završnoj fazi pristupnih pregovora, prenosi Hina.

"Ne mogu govoriti o konkretnom datumu. Uvijek smo govorili da je sadržaj važniji od brzine", rekao je Barroso na konferenciji za novinare nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor kojoj je prisutan i evropski povjerenik za proširenje Štefan File.

"Mogu vam dati ohrabrenje u posljednjim i konačnim naporima", rekao je Baroso, naglasivši pritom da cilj hrvatske vlade o završetku pregovora u junu "vrlo izazovan i ambiciozan".

"Želim vrlo jasno naglasiti da će EU vrlo rado pozdraviti Hrvatsku kao 28. državu članicu čim to bude moguće", rekao je predsjednik Europske komisije, te izrazio uvjerenost da će njegov posjet dati dodatni zamah hrvatskim naporima.

Kada se radi o preostalim pitanjima za koja je potreban, kako ga je Baroso nazvao, "završni napor", predsjednik Europske komisije naveo je reformu pravosuđa, ljudska prava i borbu protiv korupcije, pri čemu je čestitao premijerki Kosor na njezinom zalaganju o posljednjem pitanju.

"To su područja u kojima želimo vidjeti konkretne, uvjerljive i održive rezultate", naglasio je.

Kosor je kazala da je na sastanku predstavila plan o dovršetku pregovora koji ostaje "i dalje kraj juna", što je, kako je rekla, na tragu plana i ambicija predsjedništva EU-a.
XS
SM
MD
LG