Dostupni linkovi

Rusija kritikuje Francusku zbog Obale Slonovače


Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je u četvrtak da su se francuske trupe i UN "umiješali u unutrašnji sukob" u Obali Slonovače pružajući podršku taboru predsjednika Alasanea Uatare, kojeg je priznala međunarodna zajednica.

"Treba apsolutno riješiti zakonske aspekte akcije UN-ovih trupa za održavanje mira i francuskog kontingenta u Obali Slonovače, koji su se umiješali u unutarnji sukob podržavaući jednu od strana", navodi se u saopštenju ministarstva.

Rusija ističe da su te trupe "obavezne da budu neutralne i poštuju mandat utvrđen rezolucijama Savjeta bezbjednosti" koje su predvidjele ograničene vojne akcije za zaštitu civilnog stanovništva.

Francuske snage Licorne su u srijedu večer u Abidžanu ponovo napale vojne ciljeve u rezidenciji dosadašnjeg predsjednika Loran Gbagboa, koji još uvijek odbija da se preda, nekoliko sati nakon neuspjelog napada Uatarinih snaga.

Zbog toga što su "Gbagbove snage smještene u i oko predsjedničke rezidencije" gađale susjednu rezidenciju francuskog ambasadora, francuske snage "su odgovorile pucanjem iz helikoptera", saopštila je u srijedu francuska ambasada.
XS
SM
MD
LG