Dostupni linkovi

Baroso u Zagrebu započeo sastanak s premijerkom Kosor


Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso u četvrtak je u Zagrebu započeo razgovore s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, na početku turneje po regiji, a očekuje se da bi mogao dati podršku daljnjim hrvatskim naporima prema zaključenju pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Uoči posjeta Zagrebu, Baroso je reako kako zemlje jugoistočne Evrope pripadaju Evropskoj uniji, te izrazio uvjerenost da će EU uskoro primiti Hrvatsku kao 28. državu članicu EU-a.

Takođe je naglasio kako mu je cilj u okviru turneje tokom koje će posjetiti i Sarajevo, Podgoricu i Skoplje "podstaknuti sve zemlje da sprovodu preostale reforme sa svježom energijom kako bi ubrzale napredak na putu u EU", istaknuvši kako je "sada vrijeme za rezultate".

Premijerka Kosor u srijedu je ponovila kako hrvatski cilj ostaje dovršenje pregovora do kraja juna, istakavši da je taj cilj dohvatljiv.

Nakon sastanka, u prisustvu Barosa i premijerke Kosor potpisat će se sporazum o finansiranju između vlade Hrvatske i Evropske komisije u vezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u okviru programa IPA-komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu.

Predsjednik Evropske komisije, uz kojega je u Zagreb doputovao i evropski povjerenik za proširenje Štefan File, trebao bi se sastati i s predsjednikom države Ivom Josipovićem i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. Baroso će se nakon sastanka s Bebićem obratiti i zastupnicima Hrvatskog sabora te se sastati s predstavnicima civilnog društva.
XS
SM
MD
LG