Dostupni linkovi

Gadafi u pismu pozvao Obamu da okonča bombardovanje


Libijski lider Moamer Gadafi apelovao je danas na predsednika SAD Baraka Obamu da obustavi bombardovanje Libije koje je nazvao "nepravednim ratom" i poželeo Obami sreću u kampanji za predsedničke izbore 2012.

U pismu na tri strane koje je Gadafi uputio Obami, a u koje je agencija AP imala uvid, libijski lider je zamolio američkog predsednika da zaustavi vazdušnu kampanju NATO na njegovu zemlju.

On je tu kampanju nazvao "nepravednim ratom protiv malog naroda jedne zemlje u razvoju".

"Vi ste čovek koji ima hrabrosti da obustavi pogrešnu i lošu akciju. Siguran sam da možete da preuzmete odgovornost za to", napisao je Gadafi u pismu koje je poslato Stejt departmentu i odmah prosledjeno Beloj kući, prema neimenovanom američkom zvaničniku koji je video pismo.

Gadafi je napisao da je Obama u poziciji da "drži NATO podalje od Libije u ime očuvanja svetskog mira i prijateljstva izmedju naroda SAD i Libije, kao i ekonomske i bezbednosne saradnje protiv terorizma".

On je, takodje, ponovio tvrdnje da su njegovi neprijatelji, posebno oni koji trenutno kontrolišu grad Bengazi, pripadnici terorističke organizacije Al Kaida.
XS
SM
MD
LG