Dostupni linkovi

SAD: Brzi internet ugrožava dži-pi-es signalNova brza bežična internet mreža u SAD mogla bi da utiče na rad dži-pi-es (GPS) uređaja u avionima, policijskim vozilima, kao i putničkim automobilima sa navigacijom, što bi moglo da uzrokuje bezbednosne probleme.

Problem je nastao kada su vlasti nedavno dozvolile komaniji LajtSkvarid (LightSquared) iz Virdžinije da širom Amerike grade širokopojasnu mrežu velike brzine koja će koristiti iste talase koje koristi i dži-pi-es.

Da bi se ispravila ta greška potrebne su milijarde dolara, a za sada ne postoji saglasnost oko toga ko bi trebalo da plati tu cenu.

Zbog toga američke vlasti najavljuju da neće dopustiti kompaniji iz Virdžinije da pusti u rad svoju mrežu, sve dok ne dobiju uveravanja da će dži-pi-es sistem raditi bez smetnji.

U kompaniji LajtSkvarid i američkoj Saveznoj komisiji za komunikacije tvrde da internet mreža može da radi uporedo sa dži-pi-esom, ali s druge strane proizvođači dži-pi-es opreme tvrde da bi signal za navigaciju, koji se dobija preko satelita, mogao da bude "ugušen" od jačeg internet signala.
XS
SM
MD
LG