Dostupni linkovi

Eštonova razočarana zbog širenja jevrejskih naselja



Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je danas da je "duboko razočarana" zbog širenja jednog jevrejskog naselja kraj Jerusalima na okupiranoj Zapadnoj obali, ponovivši stav Unije da su te aktivnosti nelegalne po međunarodnom pravu.

Ona je ocenila da su "akcije koja preduzima izraelska vlada suprotne ponovljenim i hitnim pozivima međunarodne zajednice, uključujući četvorku (mirovnih posrednika - UN, SAD, EU i Egipat) i suprotne postizanju mirnog rešenja koje će očuvati bezbednost Izraela i ostvariti pravo Palestinaca na državu".

U utorak je jerusalimski komitet za izgradnju i planiranje dao početno odobrenje za plan o izgradnji 942 nova doma u kvartu Gilo koji je zapravo preko zelene linije koja predstavljala granicu Izraela pre 1967. godine kada je osvojena Zapadna obala i istočni Jerusalim.

Taj deo Jerusalima je kasnije anektiran, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci planiraju da istočni Jerusalim bude prestonica njihove buduće države koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze. Plan o širenju jevrejskih naselja osuđuju i SAD i UN.
XS
SM
MD
LG