Dostupni linkovi

Mediji u Srbiji: Nikad gore od 5. oktobra 2000



Novinarska udruženja i asocijacije uputile su danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem se izražava nezadovoljstvo zbog toga što još nije usvojena Medijska strategija i u kojem se ocenjuje da je stanje u medijima "gore nego ikada" od 5. oktobra 2000. godine.

"Sloboda štampe u Srbiji je danas ozbiljno ugrožena, a država ne čini govoto ništa da pomogne medijskoj industriji da preživi krizu... Ovo nije reforma medija koju ste obećali kada ste došli na vlast", navodi se u zajedničkom pismu Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog
društva novinara Vojvodine (NDNV), ANEMA-a i Lokal presa.

Pismo će, takođe, biti upućeno i predstavnicima Evropske komisije, Evropske unije i OEBS-a.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović je na konferenciji za novinare pročitala pismo u kojem se dodaje da je lokalna štampa na izdisaju, da je položaj novinara bedan, da su pojedini istraživački novinari pod zaštitom policije a da nezavisne novine "stradaju zbog pogrešne primene prava u nepravičnim sudovima".

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je ukazao da su lokalni mediji posebno ugroženi zbog nedostatka Medijske strategije i zbog uticaja ekonomske krize i upozorio da mnoge medijske kuće na lokalu odumiru jer imaju nelojalnu konurenciju u medijima koje finansiraju lokalne samouprave.
XS
SM
MD
LG