Dostupni linkovi

Del Ponte: Euleks nije sposoban za istragu



Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je da je o trgovini organima na Kosovu progovorila tek kada je shvatila da njenu istragu o tom zločinu niko neće da nastavi i ocenila da Euleks nije sposoban da vodi tu istragu, već da o njoj treba da odluči Savet bezbednosti UN.

Ona je u intervjuu za današnje frankfurtske ''Vesti" rekla da je učinila sve što je mogla i da ta istraga o trgovini organima u slučaju "žuta kuća" nije mogla da se nastavi, jer neke svedoke nije mogla da dovede na saslušanje, a neki su odbijali da budu saslušani.

„Uz sve to Albanija nije htela sa nama da sarađuje, na Kosovu smo takođe imali teškoća...Dakle bilo je problema svih vrsta uključujući i problem nadležnosti (haški sud nije bio nadležan za teritoriju Albanije već samo za teritoriju bivše Jugoslavije). Ukratko, radila sam šta sam mogla i mislila sam da bi neko drugi trebalo da nastavi tu istragu. Nažalost, niko nije nastavio da istražuje. Zato sam tu epizodu o navodima o trgovini organima unela u knjigu”, dodala je Del Ponte.

Istovremeno, bivši šef Unmika Bernar Kušner izjavio je juče za švajcarsku državnu televiziju da ne veruje u trgovinu organima na Kosovu.

"Bili smo svesni zloupotrebe, ali nikad nismo čuli da se priča o trgovini organima", rekao je Kušner u intervjuu za TSR.

Povodom izveštaja Dika Martija i optužbi Karle del Ponte o postojanju Žute kuće, Kušner je sarkastično izjavio: "Tražili su žutu kuću, a pronašli samo plavu".

On je izrazio nevericu u do sada ponuđena svedočenja ljudi o trgovini organima.

"Moja prijateljica Karla del Ponte kaže da su bili u Žutoj kući i da je pronađena medicinska igla. To nije ozbiljno", precizirao je Kušner.
XS
SM
MD
LG