Dostupni linkovi

Japan: zaustavljeno isticanje radioaktivne vode



Kompanija "Tepko" u čijoj je nadležnosti oštećena nuklearna elektrana Fukušima, saopštila je danas da je zaustavljeno isticanje veoma radioaktivne vode u Pacifik.

U saopštenju se navodi da su ubrizgani hemijski agensi za očvršćenje tla nedaleko od napukle jame reaktora, odakle je voda isticala.

Japan je juče od Rusije zatražio specijalizovani brod za skladištenje i neutralisanje tečnih radioaktivnih materija iz podmornica na nuklearni pogon kako bi se što prije izvršila dekontaminacija vode iz Fukušime.

Ruska agencija za nuklearnu energiju "Rosatom" saopštila je da očekuje odgovore na određena pitanja prije nego što odobri zahtjev Japana za specijalizovani brod za obradu tečnog radioaktivnog otpada "Lendiš" ili na japanskom jeziku "Suzuran".

Uprkos zaustavljanju isticanja vode, kompanija "Tepko" još treba da ispumpa oko 11 5000 tona manje radioaktivne vode u more jer im je potreban skladišni prostor u elektrani, ali stručnjaci ističu da ova voda ne predstavlja značajnu prijetnju po ljudsko zdravlje.
XS
SM
MD
LG