Dostupni linkovi

Novi list:Mladiću bi se moglo suditi u Srbiji, Hadžiću u Hrvatskoj


Ratku Mladiću bi moglo da se sudi u Srbiji, a Goranu Hadžiću u Hrvatskoj, piše riječki "Novi list", pozivajući se na izvore iz hrvatskog pravosuđa.

Sudovi u regionu sudiće u predmetima po haškim optužnicama za ratne zločine za koje se procijeni da Haški sud neće uspjeti da ih završi do kraja svog mandata.

Zbog posebnog rezidualnog mehanizma po kom će se suditi svim optuženima koji su u bjekstvu i nakon 30. juna 2012. stignu u Hag, suđenje Mladiću bi najverovatnije bilo prepušteno Srbiji, a suđenje Hadžiću Hrvatskoj.

Slični predmeti biće delegirani i drugim državama regiona, piše "Novi list", pozivajući se na neslužbene izvore bliske sudstvu u Zagrebu.

Procenjuje se da bi iz Haga moglo biti ustupljeno više desetina, pa možda i stotinjak predmeta.

Prema neslužbenim izvorima u Zagrebu, "Novi list" navodi da će predmeti biti podeljeni sudovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Ti sudovi imaju odeljenja za ratne zločine i značajna iskustva na tom planu.

Županijski sud u Rijeci je pre svega postao poznat po suđenju gospićkoj grupi, među kojima i generalu Mirku Norcu, koja se teretila za masovne likvidacije srpskih civila po Gospiću i okolini u jesen 1991. godine.

To je bila prva velika rasprava koja je po mnogo čemu bila na rubu haških suđenja, a Hrvatska je tu položila prvi veliki ispit, piše list.

Jedan od problema za prepuštanje optužnica sudovima država regiona je, međutim, razlika u sudskim sistemima, jer sud u Hagu radi po anglosaksonskom viđenju prava, podseća "Novi list".
XS
SM
MD
LG