Dostupni linkovi

Bocan Harčenko:Rusija će se suprostaviti visokom predstavniku u BIH


Rusija će se suprostaviti svakom pokušaju visokog predstavnika da nametne vlast u centralnim institucijama u BiH kao što je to učinio u Federaciji BiH, upozorio je ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Vjerujemo da je ta odluka dodatno umanjila šanse da se postigne dogovor oko formiranja centralnih organa vlasti u BiH", rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu "Presu RS" i poručio da Moskva želi funkcionalan Savjet ministara BiH uz poštovanje dejtonskih principa rotacije i ravnopravne zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda.

Ruski ambasador kaže da ne smatra da međunarodni predstavnik ima pravo da nameće odluke koje produbljuju problem i dodaje da federalna Vlada sada počiva na Inckovoj odluci što ne odgovara strategiji Savjeta za primjenu mira (PIC), navodeći da Centralna izborna komisija djeluje u skladu sa domaćim i međunarodnim normama.

Bocan-Harčenko izrazio je nadu da u BiH neće doći do dramatizacije situacije, ukazavši na nepohodnost da sve strane naprave dodatni napor i učine sve što je moguće da budu riješeni problemi hrvatskog naroda u Federaciji BiH.
XS
SM
MD
LG