Dostupni linkovi

Sudski proces ipak u Gvantanamu



Američki ministar pravosuđa Erik Holder rekao je danas da će se Halidu Šeiku Muhamedu, navodnom planeru napada iz septembra 2001. godine i još četvorici njegovih navodnih saradnika, suditi pred vojnom komisijom u zatvoru Gvantanamo a ne pred civilnim sudom.

"Jednostavno više ne možemo da odlažemo suđenje", ističe Holder, što predstavlja značajnu promjenu u politici američke administracije.

Administracija predsjednika Baraka Obame odustala je od planova da se Muhamedu sudi pred civilnim sudom zbog žestokog protivljenja političara i javnosti. Obama je nedavno ukinuo odluku o suspenziji novih suđenja pred vojnim sudom za terorizam.

On je optužio američki Kongres da nanosi štetu nacionalnoj bezbjednosti protivljenjem njegovom planu o zatvaranju kontroverznog zatvora na Kubi i da se nekim od optuženih za terorizam proces vodi pred civilnim sudovima.

Halid Šeik Muhamed je u zatvoru u SAD od kako je uhapšen u Pakistanu 2003. godine. Portparol Bijele kuće Džej Kerni rekao je povodom promjene politike da predsjednik prvenstveno želi da navodni planeri napada iz septembra 2001. godine izađu pred lice pravde te da se pokazalo da je preteško prevazići protivljenje Kongresa predsjednikovim planovima.
XS
SM
MD
LG