Dostupni linkovi

Ibrahim: Libija spremna na promjene, Gadafi ostaje



Predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim rekao je u ponedjeljak uvečer da je Libija spremna održati izbore i reformirati svoj politički sustav, ali da samo libijski narod može odlučiti da li njegov vođa Moamer Gadafi ostaje i dalje na čelu države.

"Možemo imati bilo koji politički sustav, provesti bilo koje promjene - ustav, izbore, bilo šta, ali samo vođa mora to da vodi dalje. To je naš stav", rekao je Musa odgovarajući na pitanje šta je suština libijskih pregovora za zapadnim zemljama, prenijela je britanska agencija Reuters.

"Zbog čega vi trebate odlučiti šta je Libijcima činiti? Zašto oni (zapadne zemlje) ne kažu: libijski narod treba odlučiti da li libijski vođa treba da ostane ili ode, kao i da narod odluči o tome da li će imati drugačiji politički sustav ili ne", kazao je Musa.

"Niko ne može doći u Libiju i kazati - vi treba da se oslobodite svoga vođe, ili svoga sustava ili svoga režima", kazao je još Musa i dodao kako Libija žali zbog odluke Italije da podrži libijske pobunjenike.

Sukobi u Libiji traju od 15. februara kada su se opozicijske snage pobunile protiv Gadafijeva režima.
XS
SM
MD
LG