Dostupni linkovi

Netanjahu traži blokadu flote sa pomoći za Gazu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je u petak generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da stopira flotu sa međunarodnom pomoći za pojas Gaze.

U telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN, Netanjahu je rekao da su među organizatorima akcije koja treba da počne narednog mjeseca i "ekstremistički islamistički elementi čiji je cilj da se izazove prevrat".

U floti bi trebalo da bude 15 brodova sa aktivistima iz 25 zemalja i namjera je da se obilježi prva godišnjica izraelskog napada na sličnu ali manju flotu u kojoj je prošle godine, prema tvrdnjama organizatora, poginulo devet turskih državljana.

Taj napad, izvršen 31. maja u međunarodnim vodama, izazvao je veliku krizu u izraelsko-turskim odnosima i talas osuda u međunarodnoj zajednici.

Netanjahu je Ban Ki Munu rekao i da je ulazak u Gazu kopnenim putem omogućen za sve vrste roba i da palestinski ekstremisti iz pokreta Hamas, koji je na vlasti u pojasu Gaze, pokušavaju da pomorskim putem ilegalno omoguće ulazak oružja.

Generalni sekretar UN je pozvao Netanjahua na "mudrost i uzdržanost" i izrazio svoju zabrinutost zbog teškoća u mirovnom procesu, saopšteno je iz UN.
XS
SM
MD
LG