Dostupni linkovi

Izrael traži pomoć UN za blokadu aktivista ka Gazi


Izrael je zatražio danas pomoć UN u sprečavanju aktivista da brodovima krenu ka Gazi na prvu godišnjicu krvave intervencije izraelskih komandosa na turskom brodu sa humanitarnim tovarom za tu blokiranu palestinsku teritoriju.

Kancelarija premijera Benjamina Netanjahua obavijestila je generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da se za kraj maja planira dolazak oko 15 brodova u organizaciji kako je navedeno "islamskih ekstremističkih elemenata, radi provociranja i podizanja tenzija".

Netanjahu je saopštio da je Izrael "odlučan da čvrsto reaguje protiv flote", ali se u tekstu ne precizira da li se i od UN očekuje takva akcija.

Pokret Sloboda za Gazu saopštio je da će flotu činiti 15 brodova sa međunarodnim putnicima, uključujući Evropaljane i Amerikance.

"Ne plovimo samo za Gazu. Plovimo da bismo se suprotstavili čitavom režimu aparthejda koji mora biti ukinut građanskom akcijom", saopštila je juče ova propalestinska organizacija.

Izraelska mornarica zaustavila je šest brodaova u međunarodnim vodama 31. maja 2010. godine dok su plovili ka Gazi. Marinci su tokom intervencije na glavnom brodu ubili devet turskih aktivista, što je narušilo odnose Izraela i Turske.

Izrael je od tada ublažio blokadu trgovine sa Gazom, čijih 1,5 miliona stanovnika većinom zavise od humanitarne pomoći. Jevrejska država i dalje kontroliše prilaz enklavi sa mora.
XS
SM
MD
LG