Dostupni linkovi

USKOK proširio istragu protiv direktora Fonda za zaštitu okoliša


USKOK je još jedanput proširio istragu protiv zadarskog poduzetnika Mihe Zrnića Marinovića, vlasnika kompanije za "Odlagalište sirovina" te bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea koji je osumnjičen i u aferi Fimi media.

Ne navodeći imena i naziv komapnije USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio da se Zrnić Marinović i Mladineo terete zbog zlouporabe položaja i ovlasti te podsticanja na te zlouporabe "teške" gotovo 1,3 miliona kuna.

Ukupna šteta koju je "Odlagalište sirovina" steklo u nezakonitom poslovanju s Fondom s ovim se slučajem približila iznosu od 11 miliona kuna.I u ovom proširenju navode su nezakonitosti vezane uz sanaciju bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu.

Početkom marta USKOK je protiv Zrnića Marinovića i Mladinea prvi put proširio istragu zbog sumnje da je "Odlagalište otpada" Fondu ispostavilo račune za radove i građevinski materijal, koji su već naplaćeni od gradova i opština sa zadarskog područja.

Po pisanju medija, Mladineo je "Odlagalište otpada" angažirao na poslovima ukupno vrijednim više od 300 miliona kuna.

Poslovanja Fonda USKOK je počeo istraživati nakon što je Mladineo početkom decembra prošle godine uhapšen u aferi Fimi media u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje više od 80 miliona državnih kuna preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak.
XS
SM
MD
LG