Dostupni linkovi

SAD šalju gigantske pumpe Japanu za zalivanje centrale


Dve gigantske pumpe za beton, najveće takve mašine na svijetu, uskoro će biti poslate u Japan gdje će se koristiti za polivanje vodom oštećenih reaktora u nuklearnoj
centrali Fukušima, rekli su danas zvaničnici kompanije koja ih proizvodi.

Ove mašine se obično koriste za polivanje betona pri gradnji oblakodera, mostova ili u drugim većim građevinskim projektima, ali će biti prilagođene da bi mogle da polivaju vodom oštećene nuklearne reaktore u Japanu, rekla je Keli Blikl, portparol njemačke
kompanije koja proizvodi ove mašine.

Ako se kasnije donese odluka da se neki reaktor zalije betonom, slično metodi primenjenoj posle nesreće u Černobilu 1986. godine, moći će i za to da se upotrijebe, rekla je Blikl.

Pojasnila je da su mašine ove njemačke kompanije korisćene da zaliju betonom kompleks u Černobilu kao i da se neke pumpe te kompanije već nalaze u Japanu ali da nijesu velike kao ove dvije koje će biti poslate u Japan ovog mjeseca.

Mašine će biti prebačene sa dva ruska antonova AN-22 Antei. Radi se o teškom transportnom avionu koji je do pojave američkog C-5 Galaksija bio najveći transportni avion na svetu.
XS
SM
MD
LG