Dostupni linkovi

Skupljanje podrške za Pacolija


Najveća opoziciona stranka kosovskih Albanaca Demokrtski savez Kosova ( DSK )traži dogovor s vladajućom koalicijom da bi učestvovala u radu skupštine kada se bude birao predsjednik Kosova.

Druge dvije opozicione stranke - pokret "Samoopredeljenje" i Alijansa za budućnost Kosova su protiv ponovne kandidature Bedžeta Pacolija.Ukoliko se dosadašnji stavovi ne promijene, Kosovo bi moglo da ide na nove izbore, prenosi prištinska štampa.

Dnevnik "Kosova sot" navodi da su koalicioni partneri prikupili sve neophodne potpise za kandidaturu Bedžeta Pacolija, ali da on ovoga puta neće biti sam u trci za predsjednika.

Prema izvorima lista, Pacoli će imati i protivkandidata za koga je prikupljanje potpisa pri kraju. Saznaje se da se radi o bivšoj poslanici Suzan Novoberdaliu.Glasanje za predsednika, drugo u poslednjih mesec i po dana, ipak ne može da bude uspješno ukoliko opozicija ne bude učestvovala.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da će Kosovo uskoro dobiti legitimnog predsjednika i da se ni u kom slučaju neće dozvoliti da dođe do institucionog vakuuma.

Poslanik Alijanse novo Kosovo Muzejene Seljmani saopštila je da su prikupljeni neophodni potpisi za Pacolijevu ponovnu predsjedničku kandidaturu i da se očekuje da ih skupštinska administracija prosledi rukovodstvu kako bi mogla da bude zakazana sednica.

Pacoli je podneo ostavku na funkciju predsjednika Kosova, pošto je Ustavni sud ustanovio da njegov izbor nije bio legalan, jer u prva dva kruga glasanja nije bilo dvije trećine potrebnog kvoruma, niti protivkandidata.
XS
SM
MD
LG