Dostupni linkovi

Izbjegli iz Hrvatske predali peticiju za Kosor i Josipovića


Predstavnici 100 izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske predali hrvatskoj ambasadi u Beogradu otvorena pisma predsjedniku vlade i države.

U pismu Jadranki Kosor i Ivu Josipoviću oni zahtijevaju podršku za pravično rješavanje imovinskih i drugih prava izbjeglica.

"Molimo Josipovića i Kosor da podrže i prijedlog Deklaracije koja je upućena šefovima klubova i Sabora, a kojom se traži poštovanje ljudskih prava izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske", rekao je, poslije predaje peticije, predsjednik Koalicije udruženja Miodrag Linta.

On je dodao da je suština inicijative izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske da hrvatski Sabor donese deklaraciju kojom bi Hrvatska preuzela odgovornost za stradanje i gubitke koje su imali Srbi u vrijeme ili poslije rata u Hrvatskoj .

On je kazao da bi, na osnovu Deklaracije, trebalo da bude ustanovljen i mehanizam o načinu rešavanja imovinskih, stecenih i drugih prava izbeglih i prognanih grupa i da bi trebalo da se formiraju radne grupe koje bi omogućile da svaki pojedinac i porodica dobiju natrag svoju imovinu ili da se dogovori pravična nadoknada i njen iznos.

Premijerka Hrvatske inače danas boravi u Srbiji, gde najpre prisustvuje trojnom sastanku sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, u Smederevu, nakon čega će se sastati i sa premijerom Srbije, Mirkom Cvetkovićem.
XS
SM
MD
LG