Dostupni linkovi

U Jemenu se okupljaju i pristalice i protivnici predsjednika Saleha


Na desetine hiljada pristalica i protivnika jemenskog predsednika Ali Abdulala Saleha okupilo se danas na odvojenim skupovima u Sani gdje su preduzete striktne mere bezbjednosti iz straha od sukoba među suparničkim grupama.

U gradu vlada atmosfera napetosti a brojni pripadnici vojske i policije raspoređeni su na kontrolnim punktovima i obezbjeđuju glavne saobraćajnice koje vode ka centru grada.

Oko trga Promjene, nedaleko od univerziteta u Sani, gdje više od mjesec dana studenti traže smjenu predsjednika Sleha, vojska je postavila kontrolne punktove i brani prilaz trgu.

Demonstranti sa obije strane počeli su da se okupljaju još i prije početka redovne molitve petkom. Današnji dan pristalice režima nazvale su "Danom bratstva", a Salehovi protivnici "Danom spasenja".

Mjesta na kojima se okupljaju pristalice dva suprotstavljena tabora udaljena su više kilometara.

Velika Britanija je juče zbog velikih tenzija u zemlji, pozvala svoje državljane da što prije napuste Jemen gdje se "situacija ubrzano pogoršava".

Britanski Forin ofis je, savetujući svoje sunarodnike da napuste zemlju, naveo da postoji velika opasnost da današnje demonstracije prerastu u nasilne sukobe.

Jemenski predsjednik je od kraja januara suočen sa talasom protesta i osporavanja, a njegovi protivnici traže ostavku. Ti protesti su postali još masovniji kada su 18. marta, kako se vjeruje, pristalice jemenskog predsjednika ubile 52 demonstranta.
XS
SM
MD
LG