Dostupni linkovi

Blagi rast na azijskim berzama


Na azijskim berzama cijene dionica jutros su blago porasle, ali trguje se oprezno jer se čeka izvještaj o zaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koje bi moglo znatno uticati na tržišta.

Na Tokijskoj berzi Nikkei je u plusu 0,1 odsto, dok su indeksi u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji, kao i Australiji, porasli između 0,2 i 0,5 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u plusu je 0,3 odsto.

Na azijskim berzama drugo tromjesečje počelo je u pozitivnom raspoloženju jer se ulagači nadaju da će berzanski indeksi, podstaknuti optimističkim očekivanjima u vezi rasta svjetske ekonomije, ojačati i treći kvartal uzastopno.

Međutim, trguje se oprezno jer će poslijepodne biti objavljen izvještaj o zaposlenosti u SAD-u, koje će pokazati jesu li optimistična očekivanja opravdana.

Analitičari u anketi Rojtersa procjenjuju da je u martu u SAD-u broj zaposlenih porastao za oko 190 hiljada i da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 8,9 odsto, najniži nivo u gotovo dvije godine.

Ulagači su oprezni i zbog daljeg rasta cijena nafte, izazvanog žestokim sukobima između pristalica i protivnika režima Moamera Gadafija u Libiji.

Cijena nafte na berzi u Njujorku jutros je porasla još 30-ak centi, na 107,1 dolara po barelu, novi najviši nivo u dvije i po godine. Na Londonskom tržištu cijena nafte kreće se oko 117,3 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je ojačao, nakon novih signala iz američke centralne banke Federalne rezerve da bi, zbog jačanja inflacije, kamate u SAD-u mogle biti povećane do kraja ove godine, znatno prije nego što se očekivalo.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,3 odsto, na 76,07 bodova.
XS
SM
MD
LG