Dostupni linkovi

Irskoj potrebna nova pomoć


Prema rezultatima najnovijih ispitivanja o stanju banaka u Irskoj, utvrđen je nedostatak od 24 milijarde eura kapitala i Dablin je ubrzano najavio restruktivni plan, kojim će najvjerovatnije cjelokupni bankarski sistem te zemlje biti pod kontrolom vlade.

Objavljujući rezultate ispitivanja direktor irske Centralne banke Patrik Honohan istakao je da je time dokazano da je riječ o jednoj od najskupljih bankarskih kriza u istoriji.

Ispitivanjem je izmjerena sposobnost irskih banaka da izdrže nove gubitke u sve goroj ekonomskoj situaciji, usmjeravajući pažnju prvenstveno na hipotekarne gubitke.

Utvrđeno je da je "Udruženim irskim bankama" (Allied Irish Banks), koja je nekad bila vodeća za pozajmice u Irskoj, potrebno 13,3 milijarde eura dodatnog kapitala. Banci Irske nedostaje 5,2 milijarde, "Ajriš lajf end permanent" četiri milijarde eura a EBS 1,5 milijardi eura.

Finansijska injekcija biće peti paket finansijske pomoći za irske banke od izbijanja krize u septembru 2008. godine poslije pada kompanije "Leman braders" u SAD.
XS
SM
MD
LG