Dostupni linkovi

Počinje popis stanovništva u Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu



Popis stanovništva počinje 1. aprila u Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu, dok je u Srbiji i Makedoniji odložen za jesen.

Nakon prethodnog popisa stanovništva prije 30 godina, novi popis na Kosovu nagledat će međunarodne organizacije. Procijenjeno je da su pitanja usklađena s međunarodnim standardima, te da će građani Kosova biti slobodni iskazati svoju nacionalnu pripadnost i vjeroispovijest.

Popis stanovništva, kuća i stanova u Crnoj Gori trajaće do 15. aprila, a nadgledaće ga poseban Odbor za monitoring u kojem će biti i predstavnik Evropske komisije Pjer Mirel.

Na posljednjem popisu stanovništva 2003. godine, 43 odsto građana Crne Gore izjasnilo se da su Crnogorci, a 32 odsto da su Srbi.

Popis u Hrvatskoj trajaće do 28. aprila. Građani će odgovarati na 45 pitanja među kojima će za razliku od posljednjeg popisa 2001, biti i informatička pismenost i pripadnost bračnim, vanbračnim ili istopolnim zajednicama.

Prema rezultatima popisa iz 2001. godine, Hrvatska je imala 4.437.460 stanovnika. Hrvata je, prema tom popisu, bilo oko 89,6 odsto, a Srba, kao najbrojnije nacionalne manjine, 4,5 odsto ili nešto više od 200.000.
XS
SM
MD
LG