Dostupni linkovi

Merkel: Nema zamora u širenju EU



Savezna kancelarka Angela Merkel izjavila je danas posle razgovora sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem da u Nemačkoj nema zamora kada je reč o prijemu Crne Gore i drugih zemalja regiona u Evropsku uniju.

"Mi smo jasno izneli svoj stav da države Zapadnog Balkana imaju perspektivu ulaska u Evropsku uniju i u skladu s tim je Crna Gora i dobila status kandidata", rekla je kancelarka na kratkoj konferenciji za štampu u Berlinu.

Ona je istakla da "postoje sasvim jasni kriterijumi za ulazak u EU koje je načinila Evropska komisija".

"Nema unapred ni pozitivnog ni negativnog stava. Mi ćemo situaciju razmotriti objektivno i kada svi kriterijumi budu ispunjeni će Nemačka, kao i nemački parlamnet, biti spremna za prijem Crne Gore u EU", navela je Angela Merkel.

Ona je istovremeno naglasila da se od Crne Gore očekuju da uloži dalje napore da bi "savladala izazove kao što su jačanje državne struktura i javne uprave, suzbijanje korupcije i snaženje pravne države".

Crnogorski premijer je izrazio nadu da će njegova poseta Berlinu dati novi podstrek odnosima dve zemlje, posebno s obzirom na činjenicu da su tokom nje potpisano više nota o nastavku važenja niza sporazuma između Nemačke i Crne Gore.
XS
SM
MD
LG