Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije neće goniti Jovanovića



Tužilaštvo Srbije je utvrdilo da u izjavi predsednika Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovća koji je u Skupštini afričke lidere nazvao "kanibalima", nema elemenata krivičnog dela.

Portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić rekao je to utvrđeno nakon što je Tužilaštvo analiziralo izjavu lidera LDP.

Lider LDP je prošle nedelje u Skupštini Srbije, kritikujući stav Vlade Srbije o intervenciji u Libiji, rekao da ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić "umesto što odlazi kanibalima u Africi, treba da reaguje na stradanja civila u Libiji".

Zbog te izjave, ambasadori afričkih zemalja uputili demarš ministru Jeremiću koji se izvinio državama i narodu Afrike i predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović koja je osudila izjavu Jovanovića i naglasila da ona ne predstavlja stav naroda Srbije, niti stav parlamenta.

Jovanović je rekao da mu je žao ako je bilo ko u onome što je rekao u Skupštini Srbije prepoznao omalovažavanje drzava ili naroda Afrike jer to, naveo je, nije tačno.

On je objasnio i da mu nije bila namera da vređa one koji stradaju ili one koji su prijatelji Srbije i da je Jeremić bio dužan da objasni stavove poslaničke grupe LDP a ne da ih "zlonamerno intertpretira" .
XS
SM
MD
LG