Dostupni linkovi

Rasmunsen odbacio ideju o naoružavanju pobunjenikaGeneralni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmunsen odbacio je danas ideju da se naoružaju libijski pobunjenici, naglašavajući da je cilj vojne intervencije Alijanse
"zaštita civila" a ne naoružavanje.

"Ovde smo da zaštitimo libijski narod, a ne da ga naoružamo", rekao je generalni sekretar u Stokholmu, na zajedničkoj konferenciji za štampu s premijerom Švedeske Frederikom Rajnfeldom.

"Svesni smo da su neke zemlje iznele predlog" o naoružavanju protivnika režima Moamera Gadafija, rekao je Rasmunsen, ali je naglasio da je NATO sa svoje strane angažovan da "nametne embargo na oružje, odnosno da zaustavi da oružije uđe" u Libiju.

Pariz, Vašington i London u utorak su izneli mogućnost da se naoružaju libijski pobunjenici, ali su takvu inicijativu odbile neke zemlje članice međunarodne koalicije, među njima Norveška, Danska i Belgija.

Francuski ministar odbrane Žerar Lonže danas je izjavio da predlog o naoružavanju libijskih pobiunjenika nije još na "dnevnom redu" jer nije u "skladu" s rezolucijom 1973 UN.
XS
SM
MD
LG