Dostupni linkovi

Čović: Pozvaćemo Hrvate u BiH na građansku neposlušnostHrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) neće formirati vlast na državnom nivou dok se u Federaciji BiH stanje ne vrati na ono pre odluke visokog predstavnika Valentina Incka, koji je privremeno ukinuo odluku Centralne izborne komisije o poništenju izbora čelnika tog entiteta, izjavio je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Incko treba da povuče svoju odluku i time da šansu da proces bude vođen u skladu sa Ustavom BiH i zakonima. Postoji i mogućnost da on potpuno preuzme vlast u zemlji i zameni institucije BiH. Ja mislim da je to nemoguć put, ali to je jedno od pravnih rešenja", kazao je Čović za banjalučke Nezavisne novine.

Lider HDZ-a je najavio "građansku neposlušnost" Hrvata u Federaciji BiH, ističući da vlast u tom entitetu nije uspostavljena u skladu sa zakonom i da prema njoj ne postoji nikakva odgovornost.

Čović je pojasnio da građanska neposlušnost podrazumeva "široku lepezu ogućnosti", dodajući da će to "izazvati jako puno problema u funkcionisanju vlasti na svim nivoima".

Upitan da li je za Hrvate u BiH realna opcija hrvatska samouprava, lider HDZ-a je rekao da to u ovom trenutku nije njihova opcija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG