Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a odredilo sankcije Gbagbou


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je u srijedu uveče rezoluciju kojom su određene sankcije poraženom predsjedničkom kandidatu u Obali Bjelokosti Laurentu Gbagbou i njemu bliskim ljudima zbog njegovog odbijanja da preda vlast međunarodno priznatom predsjedniku Obale Bjelokosti Alassanu Ouattari.

Vijeće sigurnosti UN-a, u Rezoluciji 1975, prvi put direktno kaže da Gbagbo treba ustupiti vlast Ouattari kojeg UN i sve zemlje svijeta priznaju kao pobjednika predsjedničkih izbora održanih u novembru prošle godine, prenio je Associated Press.

"Mislim da je bilo hitno usvojiti rezoluciju, jer je očigledno ... da se sukob širi u Obali Bjelokosti i situaciju pogoršava iz sata u sat", kazao je francuski ambasador u UN-u Gerard Araud, te dodao kakao je poruka "vrlo jednostavna - Gbagbo mora otići; to je jedini način da se izbjegne građanski rat".

UN-ovo najmoćnije tijelo glasalo je na dan kada su borci koji podržavaju međunarodno priznatog predsjednika Obale Bjelokosti Alassana Ouattaru preuzeli kontrolu nad administrativnim središtem zemlje Yamoussoukrom.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG