Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a odredilo sankcije Gbagbou


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je u srijedu uveče rezoluciju kojom su određene sankcije poraženom predsjedničkom kandidatu u Obali Bjelokosti Laurentu Gbagbou i njemu bliskim ljudima zbog njegovog odbijanja da preda vlast međunarodno priznatom predsjedniku Obale Bjelokosti Alassanu Ouattari.

Vijeće sigurnosti UN-a, u Rezoluciji 1975, prvi put direktno kaže da Gbagbo treba ustupiti vlast Ouattari kojeg UN i sve zemlje svijeta priznaju kao pobjednika predsjedničkih izbora održanih u novembru prošle godine, prenio je Associated Press.

"Mislim da je bilo hitno usvojiti rezoluciju, jer je očigledno ... da se sukob širi u Obali Bjelokosti i situaciju pogoršava iz sata u sat", kazao je francuski ambasador u UN-u Gerard Araud, te dodao kakao je poruka "vrlo jednostavna - Gbagbo mora otići; to je jedini način da se izbjegne građanski rat".

UN-ovo najmoćnije tijelo glasalo je na dan kada su borci koji podržavaju međunarodno priznatog predsjednika Obale Bjelokosti Alassana Ouattaru preuzeli kontrolu nad administrativnim središtem zemlje Yamoussoukrom.
XS
SM
MD
LG