Dostupni linkovi

Brisel: Skup o razvoju Zapadnog Balkana


U Briselu je u srijedu uveče otvoren skup o usaglašavanju razvoja i ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana do 2020. godine sa strategijom Evropske unije čiji je cilj održiv privredni rast, očuvanje životne sredine, konkurentnost i otvaranje miliona novih radnih mjesta.

To će na Zapadnom Balkanu biti učinjeno tako što bi evropske i svjetske finansijske organizacije finansirale infrastrukturne projekte u regionu, uz preuređenje sadašnjih fondova EU za podršku reformama neophodnim ka članstvu zemalja regiona u Uniji.

To su glavne poruke koje su na otvaranju sastanka "Zapadni Balkan i Evropa 2020 - ka usklađivanju i rastu" u Evropskom parlamentu (EP), uputili zvaničnici EP, Evropske komisije i organizatora, Regionalnog savjeta za saradnju na Zapadnom Balkanu.

Otvarajući skup, na kojem će ocjene razvoja u regionu i očekivanih ponuđenih projekata vlada država Zapadnog Balkana dati i evropski i svjetski bankari, generalni sekretar RS S Hido Biščević je ukazao na velike nevolje koje pogađaju region zbog opšte ekonomske krize i koje koče napredak ka EU.
XS
SM
MD
LG