Dostupni linkovi

Pakistan: Uhapšen jedan od najtraženijih ljudiU Pakistanu je uhapšen Indonežanin Umar Patek, jedan od organizatora napada 2002. godine na Baliju kada je poginulo 202 ljudi, saopštili su policijski izvori u Džakarti.

Šef Agencije za borbu protiv terorizma Ansjad Mbai precizirao je da Indonezija provjerava informaciju i rekao da će, ako bude potvrđen identitet, to zaista biti dobra novost. Umar Patek, koji je rođen 1970. godine na ostrvu Java, osumnjičen je da je bio jedan od organizatora na terenu za najkrvaviji teroristički napad u Indoneziji u kome je poginulo 202 ljudi od kojih veći broj stranih turista.

Napad je izvršen 2. oktobra 2002. godine u ljetovalištu Kuta na Baliju. Odgovornost za napade na noćni bar i restoran pripisana je Džema islamiji jednoj od ilegalnih mreža koja se bori za stvaranje islamske države u jugoistočnoj Aziji. SAD je zatim ponudila milion dolara nagrade za hapšenje Pateka koji je više puta boravio na jugu Filipina. "

Indonezijska služba bezbjednosti uhapsila je stotine osumnjičenih nakon talasa napada izvršenih početkom 2000, a u novembru 2008. godine izvršena je egzekucija nad trojicom islamskih militanata zbog njihovog učešća u napadima na Baliju.
XS
SM
MD
LG