Dostupni linkovi

Obama ne odbacuje mogućnost naoružavanja pobunjenikaAmerički predsjednik Barak Obama izjavio je da ne odbacuje mogućnost naoružavanja pobunjenika koji se bore za svrgavanje režima Moamera Gadafija.

Obama je istakao da je Gadafi bitno oslabljen i da će na kraju otići sa vlasti. On je, takođe potvrdio da će Amerika pomoći Gadafijevim protivnicima slanjem humanitarne pomoći, lijekova i komunikacione opreme. Američki predsjednik je naglasio da kampanja u Libiji ne nagovještava vojnu akciju u Siriji ili nekoj drugoj zemlji u kojoj su na nasilan način ugušeni protesti.

Prema njegovim riječima, Libija predstavlja "jedinstvenu okolnost" u kojoj je koalicija zajedno pod mandatom UN krenula u "spašavanje mnogih života", ističući da je američka vojska već previše rastegnuta.

Najmanje nekoliko hiljada ljudi je poginulo, a više hiljada ranjeno od početka pobune protiv Gadafijeve vladavine prije više od šest sedmica, dok pobunjenici pod svojom kontrolom sada drže veći dio istoka te sjevernoafričke zemlje a proGadafijeve snage su u prijestonici Tripoliju i drugim gradovima na zapadu.

Šef francuske diplomatije Alen Žipe je na konferenciji u Londonu rekao da su Francuska i njeni partneri spremni da razgovaraju o naoružavanju pobunjenika, ali ne bez podrške nove rezolucije Savjeta bezbjednosti UN. Progadafijeve snage pokrenule su početkom sedmice novu ofanzivu, konsolidujući kontrolu nad zapadnim dijelom Libije.
XS
SM
MD
LG