Dostupni linkovi

Rasmussen: Ne postoji isključivo vojno rješnje za krizu


Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da ne želi nagađati koliko dugo će vojna misija Saveza u Libiji trajati i dodao da se do razrješenja krize ne može doći isključivo vojnim putem.

"Nadam se da ćemo što prije moguće vidjeti političko rješenje za probleme u Libiji. Očigledno je da ne postoji vojno rješenje, isključivo, za probleme u Libiji", rekao je Rasmussen britanskoj agenciji Reuters nakon međunarodne konferencije o Libiji održane u utorak u Londonu.

NATO se u nedjelju suglasio da preuzme zapovjedništvo nad svim operacijama u Libiji od koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, Francuskom i Velikom Britanijom. NATO-ovi dužnosnici su ranije najavili kako predviđaju operaciju koja bi trajala 90 dana, ali i istaknuli da će odluke ovisiti od Ujedinjenih nacija.

"Tamo smo da zaštitimo civile od napada, ali da bismo osigurali dugoročno održivo rješenje za sukob u Libiji, potreban nam je politički proces i zatražit ću od svih uključenih strana da tragaju za takvim političkim rješenjima, što prije - to bolje", kazao je Rasmussen.

NATO-ove snage će danas dostići početnu sposobnost da preuzmu operacije u Libiji, a potpuno operativne će biti u četvrtak, izjavila je ranije glasnogovornica NATO-a Oana Lungesku.
XS
SM
MD
LG