Dostupni linkovi

Kontakt grupa za Libiju, idući sastanak u Kataru


Na međunarodnoj konferenciji u Londonu o krizi u Libiji održanoj u utorak, postignut je i formalni dogovor da se uspostavi politička "Kontakt grupa" za tu zemlju, čiji će se sledeći sastanak odžati u Kataru, piše u saopštenju izdatom na kraju skupa.

Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati jedine su arapske zemlje koje učestvuju u međunarodnim operacijama u Libiji.

Katar je na sastanku u Londonu predstavljao premijer šeik Hamad Bin Džisim Bin Džabr Al Tani.

Na sastanku u Londonu bilo je 40-tak ministara inostranih poslova ili šefova međunarodnih organizacija, uključujući i generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, državnu sekretarku SAD Hilari Klinton, predstavnika Arapske lige, generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena.

Istaknuta su tri cilja Kontakt grupe za Libiju: da se osigura političko vođstvo za međunarodne operacije u toj zemlji, uz saradnju sa UN, Afričkom Unijom, Arapskom Ligom, Organizacijom islamske konferencije i Evroskom unijom; da se formira platforma za koordinaciju međunarodnog odgovora u Libiji i da se obezbedi zajednički prostor za kontakte međunarodne zajednice sa libijskim stranama.

U saopštenju posle današnje konferencije, učesnici potvrđuju svoje opredeljenje za suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i nacionalno jedinstvo Libije i obećavaju da će ojačati sankcije protiv libijskog vođe Muamera Gadafija koji, kako je navedeno, "ne može nekažnjeno napadati civile".

U tekstu se traži da se odmah uspostavi prekid vatre u Libiji, da se obustave svi napadi na civile i da se dozvoli nesmetano dostavljanje humantiarne pomoći.
XS
SM
MD
LG