Dostupni linkovi

Zvaničnik EU: Želimo izmjestiti OHR i zadržati bonske ovlasti


Međunarodna zajednica će izmjestiti Ured visokog predstavnika iz BiH ali će ta pozicija zadržati izvršne bonske vlasti za rješavanje krupnih problem koji koče napredak, visoki zvaničnik Evropske unije je izjavio za Radio Slobodna Evropa u Briselu.

Zvaničnik je tekođer rekao da će EU uskoro izabrati svog specijalnog izaslanika za BiH koji će moći predlagati restriktivne mjere protiv onoh koji blokiraju reforme.

"Hoćemo da ogarničimo prisustvo OHR-a tako što ćemo ga izmjestiti iz zemlje ali ćemo zadržati bonske ovlasti. Za one koji se boje da BiH ne može funkcionisati bez bonskih ovlasti, to znači da će one biti zadržane," rekao je zvaničnik.

"U isto vrijeme želimo razjasniti da se one neće koristiti za sitne probleme u političkom životu već će biti korištene da bi se uklonile krupne prepreke kada zemlja sama nema metode da to uradi."

On je rekao da će šef delegacije EU u BiH imati kapacitet da predloži mjere kao što su one koje je EU nedavno koristila protv bjeloruskih lidera, a to su zabrana izdavanja viza i putovanja i zamrzavanje sredstava.

"Mi ćemo poslati šefa delegacije koji će biti vrlo snažan, i upravo počinjemo praviti užu listu kandidata jer je rok za prijave kandidata već prošao," rekao je visoki zvaničnik Evropske unije za RSE.
XS
SM
MD
LG