Dostupni linkovi

File:EU želi konkretnu saradnju sa Hagom


Zemlje članice EU tražiće od Beograda konkretne rezultate saradnje sa Haškim tribunalom, poručio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

On je, posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, izjavio da samo od Srbije zavisi kojom brzinom će nastaviti evropske integracije.

Komesar File je poručio da bi optuženi za ratne zločine trebalo što prije da budu privedeni pravdi.

"Uzima se u obzir sve što Srbija radi na tom planu i važno je da obaveze prate i adekvatni rezultati. Zemlje članice EU će gledati konkretne rezultate", naglasio je evropski komesar za proširenje.

Prema njegovim rečima, sada "nije vreme za spekulacije" o tome da li će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU - već je vreme da se ozbiljno pristupi reformama.

"Ova godina je veoma važna za proces proširenja EU i moguće je pokrenuti zamajac proširenja. Srbija mora da bude ambiciozna i samo će od nje zavisiti kojom brzinom će ići", naglasio je File.

On je kazao da su reforme prvenstveno značajne za građane Srbije, a istovremeno pomažu zemlji na putu ka Uniji.

Povodom dijaloga između Beograda i Prištine, File je rekao da Brisel ima velika očekivanja i da je dobro što se razgovori vode u pragmatičnoj i konstruktivnoj atmosferi.
XS
SM
MD
LG