Dostupni linkovi

Protest u Prištini zbog hapšenja članova OVK


Nekoliko hiljada bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova i drugih građana protestovalo je danas u Prištini zbog hapšenja nekoliko veterana OVK, optuženih
za ratne zločine.

Protestu koji su organizovale organizacije proizašle iz bivše OVK, pod motom "Svi u odbrani vrijednosti rata OVK", pridružili su se i članovi Studentskog parlamenta i nevladine organizacije "Koalicija za demokratiju".

Protest je počeo ispred Filološkog fakulteta da bi učesnici protesta mirnoj došetali do Nacionalnog pozorišta.Oni su nosili parole podrške OVK i zastave sa logom te raspuštene organizacije.

Uzvikivali su imena optuženih, među kojima i Komandanta ,Fatmira Ljimaja, a zatraženo je njihovo hitno puštanje na slobodu.Demonstranti su tražili i odlazak misije EU sa Kosova povicima:"Euleks, pokupi prnje i idi".

Euleks je 16. marta saopštio da je, u okviru istrage ratnih zločina u jednom centru za pritvor, na Kosovu uhapšeno deset osoba, a još jedna u inostranstvu.

Euleks nije saopštio imena uhapšenih, a optužen je i potpredsednik DPK Fatmir Ljimaj koga štiti poslanički imunitet.

Mediji na Kosovu su objavili da su uhapšeni direktor Regionalne policije u Prizrenu Nedžmi Krasnići, Hajdar Hodža iz Orahovca, Uk Gegaj iz Suve Reke, Naser Krasnići iz Orahovca, kao i Besim šurdaj, Arben Krasnići, Behljul Limaj, Naser šala, Sabit Šalja, Šaban Šalja i Refki Mazreku, svi iz opštine Mališevo.
XS
SM
MD
LG