Dostupni linkovi

Turski sud novčano kaznio Orhana Pamuka


Nadležni sud u Istanbulu osudio je na novčanu kaznu nobelovca Orhana Pamuka na osnovu privatnih tužbi šest osoba koja su ga teretila da je svojim izjavama narušio njihov nacionalni ugled.

Pamuk je osuđen da plati po 1.000 lira (jedan euro dvije lire) porodicama pet vojnika koji su poginuli u borbama protiv kurdskih pobunjenika, kao i advokatu Kmalu Kerinčizu, inače poznatom nacionalisti, koji se trenutno nalazi u pritvoru jer je osumnjičen da je bio član jedne ekstremne grupe koja je pripremala vojni udar.

Pamuk je kažnjen zbog izjave koju je 2005. godine dao jednom švicarskom listu: "U Turskoj je ubijeno 30 hiljada Kurda i milion Jermena".

To je odmah izazvalo talas reagovanja, pošto su ti zločini - pogotovo genocid nad Jermenima - tabu teme o kojoj se dotad u Turskoj nije smjelo javno govoriti.

Ankara demantuje da je izvršen genocid nad pripadnicima tog naroda, koji se, kako tvrde Jermeni, dogodio u vrijeme raspada Otomanske imperije. Tada je stradalo više od milion i po osoba.

Javni tužilac je tada pokrenuo krivični postupak protiv Pamuka i on se mogao naći tri godine u zatvoru. Ali, pod pritiskom domaće i svjetske javnosti, sud je odustao od optužnice.

Nobelovac se, međutim, u međuvremenu našao na udaru privatnih osoba i sud ga je sada osudio da im plati simboličnu odštetu zbog pretrpljenog bola i povrede nacionalnog ugleda.

Presuda je izazvala oštre kritike.

"Ovo je sramno za Tursku. Ljudi imaju pravo da slobodno iznesu svoj stav", kazao je Džan Paker, predsjednik Fondacije za društvena i ekonomska istraživanja.

Drugi optužuju pravosuđe da se našlo u "službi nekih idelogija" i tvrde da u zemlji ne postoji vladavina prava.

U ovom trenutku nije jasno da će se na presudu žaliti advokati nobelovca Pamuka.
XS
SM
MD
LG