Dostupni linkovi

Dačić saopštio Fileu da je smanjen broj azilanata iz Srbije


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić predao je evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu pisani dokument o koracima koje Srbija preduzima kada je riječ o lažnim azilanatima i izrazio zadovoljstvo što je njihov broj, prema podacima evropskih organizacija, u februaru bio manji za 35 odsto nego u decembru.

"Prošle godine je bilo oko 10 000 lažnih azilanata, od kojih 60 ili 70 odsto u Švedskoj", rekao je Dačić novinarima nakon susreta sa Fileom u Beogradu.

Dačić je dodao da je u razgovoru istaknuto da ne postoji nikakava namjera da se ograničava vizna liberalizacija već "isključivo želja da se ova situacija drži pod kontolom kako to ne bi bio povod da se preduzimaju neke mjere koje bi značile ograničenje vizne liberalizacije za građane Srbije".

On je naveo da su vlasti Srbije spremne da ispune sve uslove neophodne za dobijanje statusa kandidata i pregovora za članstvo u EU, te dodao da bi određivanjem datuma za početak pregovora bila potpuno zaokružena prva faza evropskih integracija Srbije.
XS
SM
MD
LG