Dostupni linkovi

Klintonova i Hejg sa predstavnikom libijske opozicije


Američka državna sekretarka Hilari Klinton i šef britanske diplomatije Vilijam Hejg razgovarali su danas u Londonu na odvojenim sastancima sa Mahmudom Džibrilom,
predstavnikom libijskog opozicionog Prelaznog nacionalnog saveta (PNS).

To je drugi sastanak Hilari Klinton sa Džibrilom sa kojim je već razgovarala 15. marta u Parizu.

Jedan visoki američki zvaničnik je prethodno rekao da će SAD uskoro poslati izaslanika u Libiju kako bi razgovarao sa vođama pobunjenika. Riječ je o Krisu Stivensu koji je bio zamjenik šefa misije američke ambasade u Tripoliju.

Hejg je nakon sastanka sa, kako je rekao, specijalnim izaslanikom PNS, istakao da je to tijelo "važan i legitiman sagovornik i da se Velika Britanija zalaže da ojača kontakt sa većim brojem predstavnika libijske opozicije koji pokušavaju da izgrade Libiju u kojoj će biti ostvarene legitimne težnje stanovništva".

"Složili smo se da je neophodno zaštititi civile u Libiji", piše u saopštenju Hejgovog kabineta u kojem se dodaje da je tokom razgovora bilo riječi i o dopremanju humanitarne pomoći stanovnicima Libije.

U Londonu se danas održava prvi sastanak Kontakt grupe za Libiju na kojem će ministri 40 zemalja razmotriti tok vojne operacije u toj zemlji i situaciju posle odlaska s vlasti libijskog lidera Moamera Gadafija.

Očekuju se tri praktična rezultata - priznavanje vodeće uloge NATO u zaštiti libijskih civila, stvaranje "Kontakt grupe" koja će predvoditi oštrije sankcije UN i ostale političke napore protiv Gadafijevog režima kao i nova poseta Libiji specijalnog izaslanika UN Abdelilaha al-Hatiba, bivšeg jordanskog ministra spoljnih poslova.

Današnjem sastanku na ministarskom nivou, kako je najavljeno, prisustvovaće, pored ministara spoljnih poslova SAD i Velike Britanije, i šefovi diplomatije Francuske i drugih evropskih zemalja kao i predstavnici Katara, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najavljeno je učešće i generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, predstavnika Vatikana kao i predsjednika Komisije Afričke unije Žana Pinga.
XS
SM
MD
LG