Dostupni linkovi

Hamarberg pozvao BIH da zaštiti svjedoke od prijetnji


Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Tomas Hamarberg pozvao je vlasti u BiH da značajnije unaprijede sistem zaštite svjedoka u postupcima vezanim za rat, te da odmah istraže i pokrenu krivično gonjenje svih prijavljenih slučajeva prijetnji i zastrašivanja svjedoka.

U izvještaju o posjeti BiH, od 27. do 30. novembra 2010. godine, Hamarberg ističe da se istinsko međuetničko pomirenje u BiH ne može postići bez pravde. On podstiče vlasti u BiH da ojačaju napore usmjerene ka efikasnom istraživanju i krivičnom gonjenju slučajeva vezanih za ratne zločine, uz pristup pravdi i djelotvornim domaćim pravnim lijekovima za žrtve, kojima se treba osigurati adekvatna, djelotvorna i proporcionalna odšteta.

Hamarberg je izrazio ozbiljnu zabrinutost time što vlasti BiH ne ispunjavanju svoje međunarodne obaveze u pogledu djelotvornog krivičnog gonjenja s ratom povezanih krivičnih djela seksualnog nasilja, te u pogledu pružanja adekvante zaštite i odštete za žrtve takvih zločina.

Zvnaičnik Savjeta Evrope preporučuje i da se osigura da žrtve dobiju odgovarajuću psihološku i socijalnu podršku, kao i stručno usmjeravanje.

Hamarberg preporučuje da se odlučno nastavi sa identifikacijom oko 10 000 predmeta osoba nestalih u ratu.
XS
SM
MD
LG