Dostupni linkovi

Hrvatska i Kosovo žele jačati bilateralne odnose


Bilateralni odnosi Hrvatske i Kosova su prijateljski, bez otvorenih pitanja, i postoji obostrana želja za daljnjim unapređenjem saradnje na svim područjima za koja postoji interes, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković nakon sastanka s kosovskim šefom diplomacije Enverom Hodžajem.

Dvojica ministara potpisala su Protokol o ssradnji između MVPEI-a i Ministarstva vanjskih poslova Republike Kosovo, što je, po riječima Jandrokovića, dodatni pokazatelj dobrih i prijateljskih odnosa.

Hodžaj, prvi ministar vanjskih poslova Kosova koji je došao u službenu posjetu Hrvatskoj, rekao je novinarima da će Kosovo "učiniti sve kako bi produbilo dobre odnose s Hrvatskom".

Jandroković i Hodžaj dogovorili su se da će osnovati radnu grupe na čelu s ambasadorima dviju zemalja koja će utvrditi sva područja u kojima Hrvatska i Kosovo trebaju i mogu sarađivati i sva područja u kojima Hrvatska Kosovu može pružiti pomoć i savjet.

Među tim je i pomoć Kosovu da se pripremi za buduću suspenziju viznog režima sa zemljama EU-a. "Hrvatska, koja je već blizu schengenskim kriterijima, spremna je svo svoje znanje i iskustvo ponuditi na raspolaganje kosovskim kolegama", rekao je hrvatski šef diplomacije.

Što se tiče liberalizacije viznog režima između Hrvatske i Kosova, Jandroković je rekao da će Hrvatska ispitati sve mogućnosti kako bi olakšala ulazak kosovskih građana.
XS
SM
MD
LG