Dostupni linkovi

Mesić: Crkva dovodi u pitanje Haški sud


Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je ocijenio da biskupska komisija Iustitia et pax pozivom vjernicima da iduća tri petka mole i poste za "pravednu presudu" hrvatskim generalima u Hagu sugeriše sumnju da presuda neće biti pravedna, odnosno dovodi u pitanje Haški sud, čime se Crkva, kako kaže, još jednom svrstava na stranu onih koji se protive kako priznavanju, tako i sankcionisanju ratnih zločina počinjenih na hrvatskoj strani.

"Poziv vjernicima biskupske komisije Iustitia et pax da iduća tri petka mole i poste 'za pravednu presudu našim generalima' u Hagu eminentno je politički potez koji kako s vjerom, tako ni s poslanjem Crkve, nema ama baš nikakve veze", ističe Mesić u saopštenju.

"Iustitia et pax svjesno preuzima na sebe odgovornost za dodatno podizanje tenzija u našem društvu koje određeni politički krugovi i mediji ionako već sedmicama podgrijavaju, indirektno - ali ne manje prozirno i jasno - pozivajući na proteste (možda i nerede?) u slučaju osuđujućih presuda", navodi se u saopštenju.

One koji ne znaju, ili žele zaboraviti, Mesić podsjeća da je Hrvatska inicirala osnivanje Haškog suda te Ustavnim zakonom obvezala svakog građanina da sarađuje sa Sudom i prihvaća njegove odluke, "kako onaj koji bude osuđen, tako i svaki drugi".

Mesić ističe da su suđenja za konkretne ratne zločine, "suprotno tezama koje se u javnosti podvaljuju kao poslovično kukavičje jaje", nisu suđenja Domovinskom ratu niti se on njima kriminalizuje, već upravo suprotno - kada bi Hrvatska bezrezervno stala iza svega što se na hrvatskoj strani događalo za vrijeme rata, upozorava, prihvatila bi kao država te u ime svih građana, među kojima i branitelja, kolektivnu odgovornost za djela pojedinaca koji bi time bile amnestirani.

"Pitam: želi li Crkva teret zločina pojedinaca prevaliti na cijeli hrvatski narod, odnosno sve građane Republike Hrvatske? I zašto?", stoji u priopćenju.
XS
SM
MD
LG