Dostupni linkovi

SPC u Crnoj Gori:Tvorac crnogorske nacije je đavo


"Crnogorsku naciju nije stvorio Bog nego je ona plod ljudskih sujeta i slabosti, a generalno je tvorac crnogorske nacije đavo u suštini stvari", rekao je iguman manastira Dajbabe, protosinđel Nikodim (Bogosavljević) Srpske paravoslavne crkve u Crnoj Gori u emisiji Pitajte sveštenika Radija Svetigora.

Na pitanje slušaoca kako se izjasniti na sljedećem popisu stanovništva u slučaju ako se otac u porodici izjašnjava kao Crnogorac, a sinovi kao Srbi, a ima i razmirica u porodici, Nikodim je rekao da je situacija teška, ali ne nerješiva.

On je rekao da je upravo “našoj crkvi” dat dar blagodet svetog duha kojim možemo razlučivati, rasuđivati i tražiti najpovoljnije rješenje za složene situacije koje stvarnost nameće.

“Pravoslavna crkva nikad ne može da blagosilja ono što nije stvorio bog, a definitvno crnogorsku naciju nije stvorio bog nego je ona plod ljudskih sujeta i slabosti, a generalno je tvorac crnogorske nacije zapravo đavo u suštini stvari”, kazao je Nikodim.

Prema njegovim riječima, to crkva nikad ne može da blagoslovi.

Prema riječima sveštenika SPC , "mnogo brže nego što uopšte i pomišljamo ova će se situacija, jedna zbrka i galimatijas i ovo vrzino kolo će se rasplesti i sve će doći na svoje mjesto".

Bogosavljević smatra da je do tada "potrebno veliko stprljenje i smirenje i najvažnije čuvati mir, jer samo u miru možemo da razaznajemo istinu".
XS
SM
MD
LG