Dostupni linkovi

Berluskoni saslušan zbog utaje poreza


Italijanski premijer Silvio Berluskoni saslušan je danas u Milanu iza zatvorenih vrata u vezi sa optužnicom koja ga tereti za utaju poreza, a neposredno pre toga je
ocijenio za televiziju da je postupak protiv njega "besmislen, neosnovan
i politički motivisan".

Berluskoni je, izašavši iz kola pred sudom, mahnuo okupljenim novinarima i pristalicama i ušao u zgradu, koja je pod strogim obezbeđenjem. Oko nje se nalazilo stotinak policajaca i karabinjera u opremi za razbijanje demonstracija.

Ovo je četvrti sudski postupak protiv Berluskonija, i vodi se zbog sumnje da je utajio porez prilikom prodaje filmskih prava svoje kompanije Mediaset.

Radi se, takođe, o rijetkom slučaju da se italijanski premijer uopšte pojavio pred sudom, iako za sobom ima veliku istoriju problema sa zakonom. Berluskoni je redovno poricao bilo kakvu krivicu i tvrdio da je na meti ljevičara koji žele da mu nanesu političku štetu.

Prema njegovim riječima, tužioci ga vide kao "ideološkog i političkog neprijatelja" i kao "prepreku ljevici da zadobije moć".

"Nažalost", dodao je Berluskoni, "komunizam u Italiji se nikada nije predao i nije se promenio".

Ustavni sud Italije je tokom ove godine ublažio zakon koji je donijela Berluskonijeva vlada, a koji je premijera štitio od krivičnog gonjenja.

Berluskonija sljedećeg mjeseca očekuje i suđenje zbog seksa sa maloljetnom prostitutkom. Njegovi advokati tvrde da Berluskoni, suprotno ranijem ponašanju, planira da prisustvuje saslušanjima.
XS
SM
MD
LG