Dostupni linkovi

NVO traže održavanje Parade ponosa u Podgorici


Inicijativni odbor prve LGBT organizacije u Crnoj Gori, Forum progres, jednoglasno je odlučio da se za održavanje Parade ponosa 2011. u Podorici ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša imenuje za predsjednika Organizacionog odbora, pišu Vijesti.

Iz te organizacije saopšteno je da je prošlog ponedjeljka Dinoši upućen zvaničan dopis u kojem se od njega traži da prihvati prijedlog za svoje imenovanje, ili da ponudi drugo kadrovsko rješenje iz crnogorske Vlade.

"Mandat tog Odbora je da okupi zvaničnike, javne ličnosti i profesionalce, u cilju pripreme svih uslova za održavanje prve Parade ponosa u Crnoj Gori" saopštili si iz Foruma progres.

Inicijativni odbor te organizacije utvrdio je radni moto parade -“Život treba živjeti”, sa, kako su objasnili, namjerom da i u Crnoj Gori, kao što je to slučaj u drugim zemljama Evrope i svijeta, putem javne manifestacije, obilježe i proslave sva ljudska prava uključujući i prava LGBT osoba.

Iz LGBT Foruma progres saopštili su “Vijestima” da su zvanično od Uprave policije zatražili da prikupi i obradi odgovarajuće bezbjednosne informacije i izvrši bezbjednosnu procjenu održavanja Parade ponosa u Podgorici.

Forum progres se zvanično obratio i Agenciji za nacionalnu bezbjednost iz koje je, kako su kazali, odgovoreno da oni nisu nadležni za izradu bezbjednosnih procjena javnih skupova već je to u djelokrugu rada Uprave policije.

Aktivisti te organizacije poručili su i da bi se eventualno održavanje Parade ponosa u Podgorici organizovalo u znaku promovisanja nacionalnih i evropskih vrijednosti i afirmisanja ljudskih prava, zajedništva i solidarnosti između svih građana, bez obzira na njihovo etničko porijeklo, vjersku pripadnost, političko opredjeljenje i seksualnu orijentaciju.

Ministar Dinoša , nije bio dostupan medijima ali je više puta do sada, kao i ranijim izjavama za kazao da se on ni u kom slučaju neće naći u defileu.
XS
SM
MD
LG