Dostupni linkovi

Pobunjenici preuzimaju istok, Gadafijeve snage Misratu


Pobunjenici napreduju ka Sirti, 28. mart 2011.
Pobunjenici napreduju ka Sirti, 28. mart 2011.
RSE

Snage libijskog vođe Moamera Gadafija se povlače iz istočnih delova zemlje pred naletom pobunjenika koji koriste situaciju koju su stvorili vazdušni udari međunarodnih snaga.

Istovremeno, Gadafijeve snage su zauzele deo Misrate, jedan od glavnih pobunjeničkih uporišta na zapadu.

Pobunjenici su preuzeli gradove Ras Lanuf, Brega, Ukajla i Bin Džavad, uključujući i glavne naftne terminale, a sada se približavaju i Gadafijevom rodnom mestu Sirti.

Sitra se nalazi na pola puta između Tripolija i glavnog pobunjeničkog uporišta Bengazija.

Avioni međunarodne koalicije su preko noći bombardovali ovaj grad, nakon što je NATO preuzeo punu komandu nad celom operacijom u Libiji, pokrenutu radi sprovođenja rezolucije UN za zaštitu civila.

Novinari stranih medija iz Sirte javili su da se tokom noći u tom gradu čulo nekoliko eksplozija, a potom i preleti aviona.

U Misrati, libijska vlada je proglasila primirje nakon što je zauzela deo grada, ali se borbe i dalje vode.

"Nema primirja," rekao je pobunjenički portparol. "Pre 15-30 minuta, počeli su nasumično gađati iz tenkova, a njihovi snajperisti gađaju ljude."

"Odisejeva zora"

U nedelju je odlučeno da će NATO preuzeti komandovanje nad akcijom koja će se umesto "Odisejeva zora" od sada zvati "Ujedinjeni zaštitnik".

Oružije za avione F15 u vojnoj bazi Avijano u Italiji, 25. mart 2011.
Ovaj vojni savez će sprovoditi sve vidove rezolucije 1973 Saveta bezbednosti UN-a, odlučeno je nakon sastanka 28 ambasadora zemalja članica NATO-a u Briselu.

Takođe, od diplomata se može čuti kako NATO-ova intervencija neće ići u smeru podrške pobunjenicima.

Severnoatlantski savez, prema njihovim tvrdnjama, želi da ostane nepristran u sukobu te zaštititi civile i naseljene zone, u skladu s rezolucijom 1973 UN-a.

Pobunjenici kontrolišu naftu na istoku zemlje


Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da su tri mlada Libijca ubijena u udaru iz vazduha u luci nedaleko od Sirte.

Dopisnik agencije Rojters iz Sirte javio je da su se tokom noći u gradu čule četiri eksplozije. Prema njegovim rečima, konvoj od dvadesetak vojnih vozila, uključujući i protiv-vazdušne topove na kamionima, napustio je Sirtu i kreće se ka zapadu u pravcu Tripolija uz više desetina civilnih automobila.

Analitičari navode da napredovanje pobunjeničkih snaga duž libijske obale na Sredozemlju ukazuje na to udari iz vazduha zapadne koalicije preokreću situaciju u korist slabo naoružanih i nekoordinisanih pobunjeničkih snaga.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG