Dostupni linkovi

Tadić: Srbiji do kraja godine kandidatura za članstvo u EU


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu, posle susreta s čelnicima Evropske unije u Briselu, da postoje veliki izgledi da Srbija ispuni uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo EU nakon čega bi usledio i početak pregovora o članstvu.

Tadić je razgovarao s predsednikom Evropskog parlamenta Ježijem Buzekom, šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton i evropskim komesarom za proširenje štefanom Fileom.

"To bi bez sumnje značilo sigurnost za bolji život naših građana i institucionalnu reformu koja obezbeđuje stabilan život u našoj zemlji, kao i u zemljama EU", rekao je Tadić.

Tadić u Briselu takođe rekao da bi formiranje vlasti u BiH bez učešća ključnih stranaka hrvatskog naroda moglo izazvati tenzije u toj zemlji i naglasio da sve promene u BiH moraju biti saglasne interesima dva entiteta i tri naroda i u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Tadić je, posle razgovora s čelnicima Evropske unije na evro-atlantskom "Briselskom forumu", rekao da bilo kakvo nametnuto rešenje za stanje u BiH nije održivo i izrazio spremnost da poseti BiH i s vođama sve tri strane pomogne u rešavanju velikih problema.

On je rekao da se "Srbija ne sme i neće se mešati u unutrašnje poslove drugih država u regionu, da Srbija vodi politiku koja obezbeđuje mir u godinama koje dolaze."

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je i da je evropskim zvaničnicima preneo spremnost Beograda da "učestvuje u procesu kojim se rešava pitanje konflikta Srba i Albanaca na Kosovu".

Tadić je novinarima rekao da pregovori Prištine i Beograda predstavljaju "istorijski doprinos miru i stabilnosti čitavog prostora" i dodao da je svestan da se u EU ne može ući sa nerešenim regionalnim konfliktima.

"Mi smo iskoristili ovu priliku da objasnimo razlog zašto Srbija i na koji način Srbija učestvuje u dijalogu Priština-Beograd i ne samo našim evropskim prijateljima", rekao je Tadić.
XS
SM
MD
LG